info.royalessences@gmail.com

info.royalessences@gmail.com

Történetek, érdekességek

TERELÉS 2. RÉSZ, AVAGY A TERELŐVERSENYEK VILÁGA

2019.11.13 20:28
TERELÉS  2. RÉSZ,  AVAGY A TERELŐVERSENYEK VILÁGA

A terelősport mint azt már kifejtettem, viszonylag új sportág. Ez nem jelenti azt, hogy ne lennének nemzetközi és hazai versenyek és kupasorozatok, sőt, ha minden jól megy talán jövőre vagy azután megrendezik az első Európa Bajnokságot is. Akinek kedve van, szinte minden héten indulhat terelőversenyen valamelyik európai országban.

A versenyek 3 szinten kerülnek megrendezésre, 1-s, 2-s és 3-s szinten, vagy bonyolultabb leírásban: IHT TS 1, IHT TS 2 és IHT TS 3. 3-s szinten már CACTR és CACITR címek is elérhetőek.

1-s szinten a munkavizsga után indulhatnak a kutyák. Itt még eléggé behatárolt a bíró által kérhető feladatok típusa, voltaképpen a kihajtás után a nyájjal kell a pályán sétálni, különböző akadályokon át, meg kell állni legeltetni, kivenni egy birkát és egyszer meg kell állítani az egész nyájat, a futam végén pedig minden birkát be kell terelni a kezdőkarámba. Ez így leírva békésnek és egyszerűnek tűnik. Hozzá kell tenni, hogy versenykarrierje kezdetén a legtöbb kutya még nagyon lelkes és emiatt gyakran előfordul, hogy akkora lendülettel tereli a nyájat, hogy a felvezető örül, ha a két lábán meg tud állni és nem sodorják el a birkák. Igen, a terelés véleményem szerint bizony néha az extrém sport kategóriába esik, időjárástól és a birkák kedvétől, fajtájától függően. Meg persze kiskutyánk munkakedvétől. Mivel azonban, ha a kutya a felvezetőn túltolja a nyájat akkor pontlevonás jár, így kutyánk lelkesedése bizony okozhatja a futam sikertelenségét, vagy csak a kitűnő minősítéstől való elköszönést.  A szabályzat értelmében szintet lépni 5 nagyon jó vagy 1 kitűnő minősítéssel lehet.

2-s szinten már kicsit komolyabb munkát vár el a szabályzat a kutyától, itt a kihajtás után már az több akadályt kell teljesíteni. Az akadályokon itt már a nyájnak mindenképp át kell menni, a kutya átmehet, de nem muszáj, viszont a felvezető nem léphet be az akadályba. Tehát úgy kell ügyeskedni, helyezkedni, kutyát küldeni, hogy a birka bemenjen az akadályba, mindezt kívülről. Van még úgynevezett védelem is, ami azt modellezi, amikor a kutyának meg kell védenie kitett abrakot, vagy növényzetet a birkáktól, úgy, hogy a barik azt nem ehetik meg. Az 1-s és a 2-s szint között valóban nagy különbség van, bizony a 2-s szint teljesítése igényel némi tréninget, a birka vitele és parancsra fekvés itt már nem elég. Előny, ha a kutya ismeri az irányokat, megállítható azonnal és érti, hogy a felvezető mit vár tőle.

3-s szinten versenyeznek az igazi profik. Itt már szinte csak a bíró fantáziája szab határt a kért feladatoknak, ami lehet kifutás (a nyáj valahol van, a kutyának el kell mennie és egyedül a felvezetőhöz vinnie őket), hajtás (tehát itt a sorrend: birka, kutya, ember és így sétálnak a pályán), akadályok teljesítése, a birkák válogatókarámba történő leválogatása, megjelölése, legeltetése, akár utánfutóra történő felhajtása, őrzése. A 3-s szint feladatait igyekeznek úgy összeválogatni, hogy az a mindennapi helyzeteket modellezze, tehát hogy megadott birkát kell pl. a válogatókarámba betenni, meg kell nézni a birka fülszámát, fogait, tényleges etetőhelytől kell távoltartani a nyájat, el kell küldeni a kutyát a nyájat behozni úgy, hogy nem feltétlen látja őket és még hosszan sorolhatnám. Igen, itt már elvárás a felvezetővel szemben is, hogy valamennyire „értsen” a birkákhoz, tudja, hogy hogyan kell egy barit kivenni, vegye észre, hogy a nyáj merre akar menni, mindezt persze a sikeres futam érdekében.  Jó esetben mire ide eljut egy kutya addigra már képes magát visszafogni és az utasításokat megfelelően követni.