info.royalessences@gmail.com

info.royalessences@gmail.com

Történetek, érdekességek

A NÉLKÜLÖZHETETLEN BEMELEGÍTÉS

Gyóllai Emese
Gyóllai Emese
2022.05.20 19:01
A NÉLKÜLÖZHETETLEN BEMELEGÍTÉS

Az aktív testmozgás előtti alapos bemelegítés nemcsak az emberi test számára nélkülözhetetlen, hanem a kutyák izmainak is. A bemelegítés fontos és elengedhetetlen, hiszen nagyban csökkenti a sérülések kockázatát és hozzájárul a teljesítőképesség javításához.

A bemelegítés célja, hogy a testet felkészítse a fokozott fizikai igénybevételre. Szeretném kiemelni, hogy ez nem csak sport- és munkakutyák esetében fontos. Azon kutyák, amelyek nem állnak rendszeres mozgatás vagy edzés alatt, sportolás közben magasabb sérülési kockázat alatt állnak. Legtöbbünk kedvence szeret labdázni, frizbit elkapni vagy játszópajtásait kergetni – ilyenkor kutyánk felfokozott izgalmi állapotba kerül, hirtelen minden porcikája megfeszül, mindent belead, hogy elkapja a labdát vagy a frizbit és hogy utolérje kergetőzés közben a másik kutyát. A bemelegítés ez esetben is nélkülözhetetlen, hiszen megóvhatjuk vele négylábú társunk egészségét, elkerülhetjük a nem kívánt sérüléseket, amelyek hatalmas költségeket róhatnak ránk, nem is beszélve a hónapokon át tartó gyógyulási időszakról és rehabilitációról.
Fontos megértenünk, hogy mi zajlik, és mi változik kutyánk testében a bemelegítés hatására. Növeli az izmok vérellátását és serkenti a vérkeringést. A mozgatórendszerek állapota is megváltozik úgy, hogy a fizikai terhelést el tudják viselni. Az ízületek átmozgatása révén az ízületi tokban fokozódik a folyadéktermelés, az ízületek könnyebben mozognak egymáson, így a porcsérülések kockázata csökken. Bemelegítés alatt a szívműködés erőteljesebbé válik. A pulzusszám megemelkedik, ez pedig fokozza a vér oxigénszállító kapacitását is.
A bemelegítés legfontosabb alapszabályai közé tartozik, hogy a bemelegítést lassan kezdjük kutyánkkal és a terhelést fokozatosan növeljük. Mindenképpen emberi „kontroll alatt” kell tartani ezt a folyamatot, tehát a póráz használata erősen javasolt. A minimum 5 percen át tartó lendületes, gyors és folyamatos (megállás nélküli) gyaloglás kiváló bemelegítés lehet kedvencünk számára, amely egyszerűen kivitelezhető bárhol, bármilyen helyzetben.
Ha sokáig szeretnénk megőrizni kutyánk izmainak és szervezetének egészségét, ne sajnáljuk azt az 5-10 percet a nagyobb igénybevételt megelőző rutinra!

Fotó: Simkó Szilárd – akutyafotos.hu